مسؤولان استان سالمند گیلان در تلاشاند تا با در پیش گرفتن اقدامات و چیدن سیاستهای حمایتی ازجمله پاسخگو کردن دستگاههای اجرایی در برابر مشکلات سالمندان، منطقه را برای حضور بانشاطتر آنها آماده کنند.
به گزارش پایگاه خبری و اطلاع رسانی وارنا : پیشرفت جامعه بشری، بهبود وضعیت بهداشتی درمانی و افزایش امید به زندگی نهایتاً موجب افزایش درصد جمعیت سالمند شده است.
جمعیت کشور در سال ۹۸ به حدود ۸۳ میلیون نفر رسیده و رشد ۱.۲۴ درصد داشته، این در حالی است که نرخ رشد جمعیت سالمند کشورمان ۳.۶۲ درصد است.
بر اساس سرشماری ۱۳۹۵ بیش از ۷ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر یعنی ۹.۲۸ درصد جمعیت کشور سالمند هستند.
بنابر پیشبینیها، در سال ۱۴۰۰ سهم سالمندی جمعیت از مرز ۱۰ درصد، در سال ۱۴۲۰ از مرز ۱۹.۴ درصد و در سال ۱۴۳۰ از مرز ۲۶.۱ درصد عبور خواهد کرد؛ این یعنی در آن زمان یکچهارم جمعیت کشور سالمند خواهند بود.
بر اساس تقسیمبندی سازمان بهداشت جهانی افراد ۶۰ سال و بالاتر بهعنوان افراد سالمند تلقی میشوند و منابع علمی جمعیت نیز میگویند زمانی که ۸ درصد جمعیت را افراد ۶۵ سال و بالاتر و یا ۱۲ درصد جمعیت را افراد ۶۰ سال و بالاتر تشکیل دهد، پدیده سالمندی در جمعیت استقرار پیدا میکند.
انواع بیماریها شامل فشارخون بالا، بیماریهای قلبی، سکته مغزی، دیابت، سرطانها، بیماریهای تنفسی، بیاختیاری ادرار، اختلالات بینایی، شنوایی و تروما، مشکلات دهانی و اختلالات روحی و روانی مانند افسردگی، نابسامانی شناختی، ترس، مصرف داروهای اعتیادآور و خطر خودکشی ازجمله مشکلات جسمی و روانی سالمندان است.
در جهت افزایش رفاه اجتماعی و سلامت سالمندان، پیش از ظهر امروز نشست مشورتی با حضور مسؤولان استانی با محوریت «کمپین دستیابی به جامعه پاسخگو به نیازهای سلامت سالمندان» در سالن اجلاس حوزه ریاست دانشگاه علوم پزشکی گیلان برگزار شد.
در این نشست استانی علاوه بر مسؤولان حوزه سلامت سالمندی گیلان، رئیس اداره سلامت سالمندان وزارت بهداشت و همچنین کارشناسان و صاحبنظران در این حوزه نیز بهصورت ویدیو کنفرانس حضور داشتند.
گیلان ۳.۲ جمعیت کشور را دارا است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در این نشست با بیان اینکه گیلان ۳.۲ جمعیت کشور را دارا است، اظهار کرد: نرخ سالمندی افراد ۶۵ سال و بالاتر ۸.۹ درصد و نرخ سالمندی افراد ۶۰ سال و بالاتر ۱۳.۲۵ درصد است، ازاینرو ما پیرترین استان کشور هستیم.
ارسلان سالاری با بیان اینکه بیشتر سالمندان استان بیسوادند و میزان بیسوادی در زنان بیشتر از مردان و در روستا بیشتر از شهر است، افزود: درصد تاهل در مردان سالمند بیش از ۲ برابر زنان سالمند و در شهر و روستا تقریباً برابر است.
وی با بیان اینکه بیشترین سالمندان در گروه سنی ۶۹-۶۰ سال قرار دارند، گفت: ۳۱% مردان سالمند شهری و ۵۲.۱% مردان سالمند روستایی همچنان شاغلاند.
مشکلات عمده سالمندان از نظر مالی، بهداشت و سلامتی و حمل نقل
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان نیز در این نشست با اشاره به مطالعهای که در خصوص سالمندان گیلانی انجامشده، اظهار کرد: ۱۶.۲ درصد سالمندان شهری و ۸.۶ درصد سالمندان روستایی فاقد پوشش بیمهای بودند.
آبتین حیدر زاده با اشاره به مشکلات سالمندان گیلانی گفت: عمده مشکلات مطرحشده در سالمندان، مالی، بهداشت و سلامتی و حمل نقل است.
وی با بیان اینکه ۶۴ درصد سالمندان شهری و ۵۵ درصد سالمندان روستایی حداقل یکبار در ماه به پزشک مراجعه میکنند، گفت: ۱۸ درصد سالمندان شهری و ۱۷درصد سالمندان روستایی در سال حداقل یکبار به دلیل بیماری یا حادثه در بیمارستان بستریشده و شایعترین علت بستری در بیمارستان نیز قلبی و عروقی و کاتاراکت بوده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه بیش از دو سوم سالمندان استان حداقل به یک بیماری مبتلا هستند ، افزود: بیش از دو سوم سالمندان به دلیل بیماری دارو مصرف میکنند و بیش از نیمی از آنان روزانه حداقل سه دارو مصرف میکنند.
با توجه به جمعیت پیر استان و سیر جمعیتی آن در آینده به نظر میرسد در فرصت کمتر از سی سال، باید استان را برای مواجهه با پدیده سالمندی بیشتر آماده کنیم.
به بحث سلامت سالمندی باید بهعنوان یکی از مهمترین اولویتها در برنامههای سلامتی و بهداشتی کشور و درنتیجه استان پرداخته شود.
عدم توان جسمی، کنارهگیری و انزوا، گریز از دایره شبکههای اجتماعی، احساس افسردگی، ضعف، سوگ از دست دادن عزیزان، ناامیدی، انتظار مرگ، افزایش نرخ بیوگی زنان سالمند و عدم توان تأمین معاش و مشکلات معیشتی و اقتصادی پس از مرگ همسر، پیروی از الگوی زندگی شهرنشینی و تنهایی سالمند، عدم پذیرش بخشهای بیمارستانی از بیماریهای جسمی مزمن سالمندان و بار عوارض بیماری بر دوش خانوادهها و عوارض کهولت و عدم تحرک ازجمله چالشهای این دوران است.
افراد سالمند در دوران پیری و کهولت سن نیاز به مراقبت بیشتر، توجه بهسلامتی و محبت دارند و باید هم جامعه و هم دولت این دوران را برای آنها آسان کنند.
با توجه به شرایط سالمندی و لزوم توجه به این قشر، میطلبد یک نظام پاسخگو در برابر مشکلات سالمندان راهاندازی شود زیرا جامعهای سالم و سعادتمند در پرتو نظام سلامت پاسخگو، عدالت محور و نوآور است.