تحلیل روز ـ هادی نوری مثلث طلایی توسعه گیلان
پنج قلمرو فرصت سرمایه گذاری در گیلان / مثلث طلایی گیلان عاملی برای تحقق
«پنج قلمرو فرصت سرمایه گذاری گیلان» است که هر کدام در صورت برنامه ریزی لازم می توانند تهدیدهای استان کنترل کرده و عرصه را برای توسعه گیلان مهیا کنند.
به گزارش پایگاه خبری وارنا / استان گیلان استان فرصت ها و تهدیدها دانست. ابتدا باید به بیان تهدیدهای استان گیلان پرداخت که بالا بودن تراکم جمعیت گیلان نسبت به میانگین کشور و پایین بودن رشد جمعیت گیلان نسبت به رشد کشور را یکی از این تهدیدها است. گیلان جزو سه استان پرتراکم کشور است.
گیلان مطابق آمارها مسن ترین استان کشور است که در برخی شاخص های دیگر نیز مانند میزان استفاده از شبکه آبرسانی عمومی کشور کمترین میزان برخوردار است. ۴۰ درصد جمعیت گیلان شهری و بالغ بر ۶۰ درصد جمعیت آن روستایی هستند که دلالت های مهم خودش را در حوزه های دیگر خواهد داشت.
رتبه استان در میانگین آسیبهای اجتماعی هفتم در کشور است که حدود ۴۰ درصد آن به حوزه خشونت برمی گردد. وضعیت گیلان در شاخصهای توهین و دعوا و طلاق در رتبه های بالای کشور است که نشانه بالا بودن وضعیت خشونت در استان گیلان است.
این وضعیت نوعی اغتشاش در رفتار اجتماعی است که اثرات مخربش را در حوزه های دیگر بویژه اقتصاد بر جای خواهد گذاشت. اقتصاد گیلان اقتصادی ضعیف است که هم در آدمهای اقتصادی و هم شرکت های اقتصادی ضعیف است و البته مناسبات اقتصادی آن هم از نوع تخریبی است. پس از بیان برخی تهدیدهای استان باید به طرح فرصت های آن پرداخت و از یک «مثلث طلایی توسعه گیلان» تحت عنوان تاریخ، طبیعت گیلان و دکتر نوبخت سخن گفت.
ضلع اول مثلث طلایی گیلان «تاریخ تمدن» آن است که از ۲۰۰ هزار سال قبل در غار دربند رشی گیلان بعنوان نخستین سکونتگاه انسان ایرانی شروع می شود و تا قرن ۱۹ با مشارکت گسترده مردم گیلان در جریان مشروطه و مبارزه با استبداد داخلی و جنبش جنگل مبارزه با استعمار خارجی جریان داشته است. گیلان دارای یک سنت مقاومت پیایدار در مبارزه با اشغالگران است. ضلع دوم مثلث طلایی گیلان «طبیعت» آن است که برخوردار از جنگل های قدیمی هیرکانی، دریا، روخانه ها، تالاب، و جلگه بسیار حاصلخیز است. ضلع سوم مثلث طلایی گیلان حضور «دکتر نوبخت» بعنوان امین رئیس جمهور، سخنگوی دولت و خزانه دار کل کشور است که آن را باید یک فرصت طلایی برای گیلان عنوان نمود که در عین حال دبیرکل حزب اعتدال و توسعه کشور است.
شخصیت معتدل دکتر نوبخت امتیازی ویژه برای گیلان است که نمایانگر ریشه دار بودن تفکر اعتدال در استان گیلان است و این استان را در سطح کشور در جایگاه پیشقراولی قرار می دهد. مثلث طلایی گیلان عاملی برای تحقق «پنج قلمرو فرصت سرمایه گذاری گیلان» است که هر کدام در صورت برنامه ریزی لازم می توانند تهدیدهای استان کنترل کرده و عرصه را برای توسعه گیلان مهیا کنند. فرصت اول گیلان «کشاورزی» آن است که در محصولاتی مانند چای و زیتون و بادام رتبه اول کشوری و در برنج دوم کشور است.
بخش عمده درآمد و اشتغال گیلان وابسته به کشاورزی است و همین ظرفیت بالای کشاورزی را برای فرصت های سرمایه گذاری مهیا می کند. دومین قلمرو فرصت گیلان «صنایع تبدیلی و تکمیلی» بخش کشاورزی است. در اینجا باید بر ضرورت توسعه متوازن یه بخش کشاورزی و صنعت و تجارت در گیلان تأکید کرد و توسعه تکنولوژی محصولات کشاورزی را موجب ارزش افزوده بیشتر برای گیلان دانست.
صنعت مرتبط و متناسب با مختصات طبیعی گیلان صنایع تبدیلی کشاورزی است که هم باعث جلوگیری از اتلاف محصولات می شود و هم مانع از خام فروشی و فله فروشی می شود که زمینه را برای اشتغال در منطقه پدید می آورند. سومین قلمرو فرصت گیلان «گردشگری» است که یکی از سه صنعت پردرآمد دنیاست و باید از گیلان بعنوان یکی از ۵ قطب مطرح گردشگری کشور یاد کرد.
اکوتوریست یا بوم گردی توسعه همراه با حفظ محیط زیست است که بعنوان یک الگوی مناسب برای توسعه گیلان هم باعث آشنایی با فرهنگ مردم گیلان می شود و هم باعث حفظ منابع طبیعی و ایجاد منابع درآمدی پایدار در سطح منطقه عنوان کرد. چهارمین قلمرو فرصت گیلان را باید «محیط زیست» آن دانست که اگر از منابع به روش پایدار در کنار تعادل اکولوژیکی استفاده شود می تواند فرصت باشد اما در غیر این صورت به یک تهدید تبدیل می شود. امری که اکنون در گیلان انجام شده است.
وضعیت کنونی شهر رشت را باید بعنوان نمونه این امر یاد کرد که رودخانه های آن به دلیل فقدان سیستم فاضلاب طی دهه های گذشته اکنون برای احیا به حدود ۴ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد و در این راه دولت توان تأمین تمام این مبلغ را ندارد. لذا باید از سرمایه گذاران بخش خصوصی کمک گرفت.
«زیرساخت ها» پنجمین قلمرو فرصت گیلان برای توسعه است. گیلان تا اوایل قرن بیستم در حالت ایزوله در کشور قرار داشت اما با احداث راه رشت قزوین از بن بست خارج شد. و سرانجام، طرح موضوع بازارهای محلی در سطح گیلان بعنوان یک شبکه تجاری متراکم فرصتی در جهت اتصال به بازارهای ملی و جهانی است و سخنان روحانی را در زمینه راه آهن بندرعباس ـ انزلی ـ آستارا تأکیدی در همین مسیر دانست.