یادداشت _ وارنا خبر _ گیلان/ اگر مدیریتهای استان را پایش کنیم و عملکرد مدیران را زیر ذرهبین ببریم، متوجه یک نکته مهم میشویم و آن این است که برخی افراد زمانی که در یک کرسی مدیریتی قرار میگیرند، به آن کرسی وزن میدهند و با عملکرد مطلوب خود، اعتبار آن دستگاه را نزد ذینفعانِ آن دستگاه و حتی در بین افکار عمومی چند پله ارتقا میدهند ، اما برخی مدیران ، دقیقاً عکس آن رفتار میکنند و با انفعال ، بیعملی و روز مرهگی، هم کارمندان و مدیران دلسوز را دلزده میکنند و هم دستگاه را از اهداف خود، دور میسازند . وی که سوابقی چون جانشین معاونت و رئیس گروه صید و بنادر ماهیگیری شیلات گیلان
، مسئول بنادر ماهیگیری حوزه معاونت صید شیلات گیلان
، رئیس امور صیادان و آموزش و ترویج شیلات هرمزگان
، مسئول آموزش و ترویج معاونت صید شیلات هرمزگان
،سرپرست واحد تکنولوژی صید شیلات هرمزگان ، دبیر کارگروه و مسئول حوزه پدافند غیر عامل شیلات گیلان ، نماینده شیلات گیلان در سامانه سدف و هماهنگ کننده رفع مشکلات بهره برداران شیلاتی در گیلان ، هماهنگ کننده شیلات گیلان در امور دریایی و جستجو و نجات دریایی را در سوابق مدیریتی خود دارد، مصداق یک مدیر جهادی و ارزشی است ، که در هر جایگاهی، بدون حاشیهسازی و تبلیغاتِ غیرضروری، بر کار تمرکز و تلاش کرد به اهداف سازمانی برسد، کارکنان ستادی و همه مردم بهویژه ذینفعان دستگاه تحت مدیریت خود را راضی نگاه دارد و همین امر خود بزرگترین خدمت است چون زمینهساز تقویت و تعمیق اعتماد اجتماعی میشود، چیزی که امروز بیش از هر چیزی به آن محتاج هستیم.
شیلات گیلان سالانه حدوداً ۱۵۰ تا ۲۵۰ میلیون قطعه بچه ماهی برای بازسازی گونههای بومی جنوبی دریای خزر به روش مصنوعی و نیمه مصنوعی توسط سه مرکز بازسازی ذخایر ژنتیکی، مرکز فرعی حاشیه سفیدرود (مزرعه یکصد هکتاری) رهاسازی می شود
از دیگر اقدامات خلیلی در شیلات گیلان توجه ویژه به حوزه تولید و تکثیر بود
عمده دستاوردهای شیلات استان در صنعت آبزی پروری شامل دستیابی به بیوتکنیک تولید و تکثیر قریب ۱۵ گونه از ماهیان بومی دریای حوزه دریای خزر در محیطهای اسارت و در قالب تکثیر مصنوعی، بازسازی ذخایر ژنی گونهها و جمعیت های موجود در حوزه جنوبی دریای خزر بالاخص گونه ماهی سفید، بهرهگیری از تکنیکهای نوین در فرآیند تکثیر و تولید مصنوعی ماهیان بالاخص ماهیان خاویاری می باشد .
در ضمن تعیین جنسیت ماهیان خاویاری به روش های بیوپسی، لاپاراسکوپی، سونوگرافی و استفاده از ابزار و تجهیزات جدید نظیر طراحی و ساخت انواع انکوباتور و مخازن نگهداری و ذخیره سازی، بهره گیری از سیستمهای نوین مصرف آب با هدف کاهش مصرف آن در حوزههای آبزی پروری(سیستمهای گردشی)، بهره گیری از روشهای جدید در بارورسازی محیطهای پرورشی آبزیان (تولید و تزریق انواع میکرو جلبکها و کاهش بهره گیری از کودهای شیمیایی) را از دیگر دستاوردهای حوزه آبزی پروری در دوران مدیریت خلیلی می باشد.
یکی از مهمترین اقداماتی که در دوره مدیریت کوروش خلیلی در شیلات استان در حال رخ دادن است ، «واقعی سازی آمار» می باشد ؛
در حالیکه پیش از این دوره و در سطح کلان برای تجزیه و تحلیل «اقتصادی بودن این صنعت» و اجرای برخی برنامههای مهم، همیشه دچار انحراف میشدیم به این دلیل که عمدتاً آمار غیرواقعی بود در حالیکه امروز آمار هم در شناورها و هم در صید و صیادی تا حدی بالایی دقیق است.
از دیگر اقدامات خلیلی در شیلات استان ، پیگیری مطالبات صیادان می باشد ، ازجمله سخت و زیانآور شمرده شدن شغل صیادی که مصوبات اولیه آن نیز آماده شده است
« کوروش خلیلی » در همین مدت مدیریت خود بر مجموعه شیلات گیلان «کمک شایانی به تکثیر طبیعی» و ماهیان مولّد در همان صیدگاههای پره در استخرهایی، طرح پرورش بچهماهی انجام میشود و در نهایت هم بچهماهیها در همان مناطق بومی رها میشوند، تا در نهایت در سبد بهرهبرداری صیادان در فصل صید موثر باشد.
استان گیلان بیش از از ۵۳ هزار مزرعه پرورش ماهیان گرمآبی، ۴۳۰ مزرعه سردآبی و ۱۰۰ مزرعه خاویاری دارد و ۱۳ هزار هکتار از اراضی این استان تحت پوشش آبزی پروری قرار دارد.
همین رویکرد در مدیریت بر ادارهکل شیلات گیلان توسط کوروش خلیلی موجب شد استان چندین رتبه کشوری به خود اختصاص دهد.
این اداره کل در تولید و تکثیر ماهیان خاویاری، بازسازی ذخایر ژنی ماهیان خاویاری و استخوانی، تکثیر ماهیان گرمآبی، تکثیر ماهیان زینتی، تعداد مزارع پرورش ماهیان گرمآبی و خاویاری، تنوع گونهای(ماهی، گیاهان آبزی، سخت پوستان، کرم) رتبه اول و در تولید ماهیان گرمآبی و صید و بهرهبرداری در حوزه شمال کشور رتبه دوم کشور را دارد.
که جای قدردانی دارد و مدیران ارشد استان نباید از توجه به این دستاوردها که در دوران مدیریت «خلیلی » بر شیلات استان کسب شده ، غفلت کنند.
استان گیلان بیش از ۵۳ هزار مزرعه پرورش ماهیان گرمآبی، ۴۳۰ مزرعه سردآبی و ۱۰۰ مزرعه خاویاری دارد و ۱۳ هزار هکتار از اراضی این استان تحت پوشش آبزی پروری قرار دارد.
با تشکیل شتابگر و هماهنگ کننده صادرات خاویار تولیدی در گیلان توسط اجماع پرورش دهندگان برای رهایی از واسطه گری و همچنین ایجاد شهر و خوشه تولید ماهیان خاویاری صورت گرفت که گامی مهم در این راستا بود .
۸۰ درصد تولیدات شیلاتی از محل آبزی پروری و ۲۰ درصد از صید دریایی است و در حوزه شیلات بیش از ۱۱ هزار نفر بهطور مستقیم و سه برابر این تعداد نیز بصورت موقت اشتغال دارند
همچنین در سال های اخیر با تقویت ظرفیت آبزیپروری با بهره گیری از ظرفیت منابع آبهای داخلی استان (مزارع پرورشی، آب بندان، دریاچه پشت سد، خلیج و تالاب انزلی) برای تولید ماهیان گرمآبی، سردآبی و خاویاری نیز ۱۰۰ هزار تن رسیده است .
با توجه به تلاش های شیلات استان ، گیلان ظرفیت سالانه بیش از ۱۰ تن خاویار پرورشی با بهره گیری از منابع آب های ساحلی استان (آبهای لب شور و اراضی ساحلی) و بیش از هزار تن گوشت انواع ماهیان خاویاری پرورشی را دارد.
شیلات گیلان , ظرفیت تولید یکصد هزار تنی آبزیان را دارد
این استان پتانسیل لازم در آبزی پروری گرمآبی، سرد آبی، خاویاری دارد و در بحث پرواربندی ماهی فضای مناسب برای تولید اقتصادی و صادراتی هم فراهم شده است
افزون بر موارد پیشگفته در دو سال اخیر که هم به دلیل شیوع کرونا و هم به دلیل تحریمهای ظالمانه، اوضاع صادرات خوب نبود، ادارهکل شیلات در حوزه صادرات نیز دستاوردهای خوبی داشت.
نکته بعدی در خصوص توسعه اداری و اتفاقات مثبت برای کارکنان ستادی شیلات است که موجب تقویت امید و بهرهوری کارکنان شد، دستاوردهای زیادی که موجب خوشحالی و رضایت بخش اعظمی از کارکنان و مدیران میانی این دستگاه گردید.
طی دو سال اخیر و در سایه مدیریت جهادی و دغدغهمندانه « کوروش خلیلی » در بحث آبزیپروری و تخصیص حقآبه نیز گامهای بزرگی در استان برداشته شده است ، بطوریکه استان گیلان در بخش آبزیپروری دریایی با بهره گیری از ۳۰۰ کیلومتر نوار ساحلی ظرفیت تولید حداقل ۲۰۰ هزار تن آبزیان را دارد
سالانه بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تن آبزی اعم از کیلکا ماهیان و انواع ماهیان استخوانی از منابع ذخایر ماهیان جنوب دریای خزر در گیلان صید میشود
عملکرد شیلات گیلان در تکثیر ماهیان پرورشی گرم آبی نیز یک میلیون و ۶۱۲ هزار و ۴۶۲ هزار قطعه و در تکثیر ماهیان پرورشی سرد آبی ۱۳۰ هزار و ۳۹۹ هزار قطعه بوده است . این آمار در سال جدید افزایش نیز داشته است .
با ایجاد فضای مناسب به جهت تعامل با بخش خصوصی و بویژه جوانان علاقمند به حوزه شیلات , انقلابی در این صنعت بوجود آمده است
که واقعا جا دارد خداقوت و دست مریزاد به مدیرکل جهادی شیلات و تمام پرسنل شیلات استان بگوییم ، که توانستند با همدلی ، وحدت و همکاری ، چرخه اقتصادی شیلات را در شرایط بد اقتصادی کشور رونق ببخشند ، و همچنین با توجه به اینکه سال ۱۴۰۲ به نام «مهار تورم، رشد تولید» نامگذاری شده بود ، موفق شدند ، جامعه عمل بپوشانند و همچنین در سال ۱۴۰۳ که بنام «جهش تولید با مشارکت مردم» نام گذاری شده با قدرت و توان مضاعف ضمن پیروی از فرامین رهبری ، جهش تولید با مشارکت مردمی را هم افزایش بدهند .
خبرنگار / مهدی میزانی