چرا گیلان و چرا تالش ؟
وارنا خبر / در غرب گیلان دو ساحل جنگلی بسیار زیبا به نامهای قروق و گیسوم هست که بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را مبهوت زیباییهای خود میکند.
غرب گیلان بیشتر به دلیل ییلاقات و جنگلهایش معروف است. بازدید از موزه میراث روستایی رشت و قلعه رودخان در شهر زیبای فومن فراموش نکنید.
تله کابین و کلوچه های سنتی (کوکی) لاهیجان، سورتمه تالش، گشتدریایی مرداب انزلی، آبشار ویسادار در شهر پرهسر تالش، منطقه زیبای سرولات (سرولات نام روستایی در استان گیلان در فاصله ۳ کیلومتری جنوب چابکسر است) و غذاهای خوشمره خاور خانوم را هم از دست ندهید.
بازدید از ماسوله را به عصر یک روز غیرتعطیل موکول کنید و بهتر است شب ماسوله را هم تجربه کنید؛ به مراتب از روزش آرام تر و دیدنیتر است.
گیلان سرشار از چشم اندازهای طبیعی زیباست. اگر اهل کمپینگ هستید ییلاقات گیلان بخصوص ییلاقات تالش (ماسال و شاندرمن، پونل و رضوانشهر، هشتپر و…) جادههای زیبا و چشم نوازی دارند که هر گردشگری را به خود جذب میکند. اما یادتان باشد که کوههای سپیدپوشی که گیلان را در آغوش گرفتهاند باعث سرمای ییلاقات و مناطق مرتفع این استان میشوند.
اگر از جاده اسالم در تالش به سمت خلخال میروید؛ یک توقف کوتاه در ییلاق «اسبوونی» و خوردن آش دوغ و کبابهای معروفش را فراموش نکنید. به داخل شهرستان هشتپر که رسیدید حتما بازدیدی از ییلاق آقاولر و مریان داشته باشید.
این ییلاق با داشتن بناهای قدیمی (حمام آق اولر، کاخ تابستانی سردار امجد و مسجد آق اولر) یکی از شاهکارهای مهندسی است.
در ادامه مسیرتان اگر زمان کافی دارید در مسیر تالش به آستارا برای دیدن قلعه صلصال در لیسار دیدن کنید و یکی از زیباترین و چشم نوازترین آثار تاریخی ایران در استان گیلان و شهر لیسار را ببینید. ییلاق سوباتان(سووتون) یکی از زیبا ترین مناطق ییلاقی کشور است که در 22کیلومتری ضلع غربی شهر لیسار از توابع شهرستان تالش و 36کیلومتری شمال غرب شهر تالش (هشتپر) و 21 کیلومتری جنوب شرقی دریاچه نئور واقع شده است که از شرق به جنگلهای انبوه تالش (لیسار) ، از غرب به ییلاقات اردبیل و دریاچه زیبای نئور ، از شمال به رود خانه خروشان لیسار و ییلاقات خطبهسرا و از جنوب به مناطق ییلاقی آسبومار جوکندان متصل است .
صرف غذاهای متنوع محلی و گیلانی مانند (باسترما، لونگی و…) که مخصوص منطقه تالش هست را فراموش نکنید. در شهر حویق آبشار معروف زمرّد هم میتواند گردشگران را مجذوب زیبایی و ابهت خود کند.
استان گیلان دارای هویت قومی مشخص است. از دیرباز همزیستی اقوام مختلف در کنار یکدیگر، زمینه ساز محیط و شرایطی مناسب برای به اشتراک گذاری فرهنگ و آیینهای آنان بوده و در نتیجه ایجاد چنین بستری، امکان پالایش و ویرایش فرهنگ و سنن آنها و به مرور زمان موجبات رشد و پیشرفت آنها میسر شده است و در این میان این استان با وجود اینکه یکی از کوچکترین استانهای ایران به شمار میرود اما با بهرهمندی و برخورداری از همین ویژگی مهم یعنی تکثر قومیتی، از لحاظ فرهنگی در جایگاه بسیار ممتازی در کشور قرار دارد.
گیلکها به همراه گالشها و تالشها جزو قدیمیترین و اصیلترین اقوام در این استان به شمار میآیند. تالشها در غرب استان و بیشتر در شهرهای تالش، اسالم و… ساکن هستند. به باور برخی از مورخین آنها از بازماندگان کادوسیان هستند.
تالش سرزمین پرشکوه و نازنینی است که دست روزگار، مانند پهلوانان تراژدی ، بزرگترین عزّتها و گرانبارترین مشقتها را بر آن آزموده است.
امروز چون بر این سرزمین اهورایی پای مینهیم ، آن را بسانی می بینیم که بر گذشته پرشکوه خود غبطه و غصه میخورد؛ ولی به محض آنکه پای در دشت و چمنزارهای آن مینهیم ، جلال و جبروت و شوکت دیروز آن فرا یادمان میآید .
از یک سو ، دشت پهناور «مریان» را میبینید که بر گرداگرد آن کوههای زیبای تالش ، بسان دلبران طناز و سروناز دست در دست هم داده و به دور آن حلقه زدهاند و در سویی دیگر تپه ماهورهای را میبینی که سر بر بالین ناز بالش کوههای تالش نهاده و به خوابی هزار ساله فرو رفتهاند و خیال برخاستن ندارند.
پیشینه تاریخی و تمدن تالش در منطقهای بسیار وسیعتر از آنچه، امروز نام تالش را بر خود دارد ، اطلاق میشده است. زبان مردم طوالش، تالشی است و از زمانهای دور به این زبان تکلم میکنند. زبان تالشی بیشتر از زبان فارسی به زبان پهلوی قدیم (زبان ایرانیان باستان) نزدیک است. زبان ترکی آذربایجانی نیز در برخی از نواحی طوالش استفاده میشود.
پیمان موحدی نیا
مشاور عالی در امور برنامه ریزی و توسعه رئیس انجمن صنعت گردشگری مجمع متخصصین ایران
لینک کوتاه : https://varnakhabar.ir/?p=635